
Mogłoby się wydawać, że menu grillowe zdominowane jest przez różnego rodzaju mięsa: kiełbaski, steki, skrzydełka, żeberka, burgery oraz ryby… Wymieniać można długo! Jednak kreatywność kucharzy nie zna granic, a dodatkowo rosnąca popularność diet roślinnych powoduje, że zorganizowanie przyjęcia przy ruszcie w wersji bezmięsnej jest naprawdę proste. Ze wskazówkami szefa kuchni Knorr z łatwością przygotujesz różnorodny jadłospis, a żaden z gości nie odejdzie od stołu z poczuciem niedosytu.
Jeśli nie mięso, to co?
Zapewne odpowiedzią, przychodzącą na myśl w pierwszym odruchu, są warzywa. Całkiem słusznie! Niech jednak nie będą to tylko ziemniaki lub równie popularne cukinia czy papryka. Na ruszcie fantastycznie sprawdzają się bardziej wykwintne szparagi i groszek cukrowy. Nie miej oporów przed sięgnięciem po pomidory – wybieraj mięsiste odmiany. Grillowanie pora pozwoli spojrzeć na to warzywo z nowej perspektywy. Koniecznie podawaj go z masłem, do którego możesz dorzucić świeże zioła, np. tymianek lub koperek. Kolorowe warzywa z rusztu wyglądają bardzo apetycznie, ale kulinarnym estetom polecamy skorzystać z przepisu na marynowany szaszłyk z warzyw według pomysłu szefa kuchni Knorr.
Marynowany szaszłyk z warzyw
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
marynata:
dip:
Sposób przygotowania:
Najpierw grzybobranie, potem grillowanie
Grzyby w polskiej kuchni zajmują ważne miejsce, więc nie należy zapominać o nich, planując grillowe menu. Najprościej skorzystać z pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Te powszechnie znane grzyby mogą zaskakiwać! Przyrządzenie ich z masłem pietruszkowym to patent na fenomenalną przekąskę. Na rozgrzanym ruszcie umieść też pieczarki portobello, których kapelusze możesz wypełnić smakowitym farszem – koniecznie z uwzględnieniem mozzarelli. Grillowane maślaki, borowiki posypane startym parmezanem albo boczniaki w orientalnej marynacie mają szansę stać się największymi przebojami tegorocznego sezonu grillowego.
Od sera do bohatera
Warzywa i grzyby są pyszne same w sobie, a w połączeniu z kawałkiem odpowiednio przyrządzonego sera stworzą wspaniałe danie. Należy pamiętać, że serów nie kładzie się bezpośrednio na ruszcie – niezbędna okaże się, np. folia aluminiowa. Na start można użyć kawałka goudy, otoczonego chrupiącą panierką. Do grillowania bardzo dobrze nadaje się cheddar. Rośnie liczba fanów cypryjskiego sera halloumi, który pod wpływem wysokiej temperatury staje się jeszcze smaczniejszy i zyskuje bardziej miękką, choć nie płynną konsystencję. Miłośnikom ciągnących się serów proponujemy tradycyjny camembert z grilla – to pewniak, który zawsze udaje się znakomicie.
Tradycyjny camembert z grilla
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce na gorąco
To nie pomyłka. Na ruszcie można przyrządzić także słodkie rarytasy. Grillowane gruszki i figi staną się wykwintnym akcentem w wytrawnych grzankach lub sałatkach. Ich smak bardzo dobrze uzupełniają sery pleśniowe. Z kolei banany grillowane z czekoladą to deser, któremu nie odmówi żaden łasuch. Podobnie sytuacja wygląda z pieczonymi na ruszcie jabłkami. Te klasyczne propozycje nie są dla ciebie nowością? W ramach kulinarnych niespodzianek przygotuj na grillu arbuza, ananasa albo winogrona. Szukanie kolejnych składników i receptur skutecznie rozbudzi kulinarną ciekawość!