TORT TRUSKAWKOWY

0
438
Rate this post

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej

70 dag truskawek
50 dag mascarpone
Pół litra śmietany kremówki
3 białka z dużych jajek
20 dag cukru pudru
2 łyżki cukru
2 śmietan- fixy

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić biszkopt. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić owoce w kostkę (3 odłożyć do dekoracji). Schłodzoną śmietanę ubić z połową cukru pudru i śmietan-fixami.
Mascarpone utrzeć łyżką, dodać 2 płaskie łyżki cukru i truskawki,wymieszać a następnie połączyć z bitą śmietaną i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Białka ( w temperaturze pokojowej)ubić z resztą cukru pudru na sztywną pianę i wyłożyć na jeden biszkoptowy blat. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i upiec placek z bezą ( około 6-7 minut).
Na pozostałe placki biszkoptowe nałożyć masę śmietanową, ułożyć jeden na drugim, a na wierzchu delikatnie ułożyć placek z bezą. W boki powciskać plasterki truskawek.