Bułeczki zapiekane z jajami i serem
Cztery zwykłe okrągłe bułeczki, jeden /cztery szkl. wody (mleka), dwie łyżki masła (margaryny), trzy jaja, jeden czubata łyżka utartego twardego sera, sól, pieprz, mielona ostra papryka posiekana natka pietruszki
Ściąć wierzchy bułeczek, ostrożnie wydrążyć, nie uszkadzając ścianek. Bułeczki zwilżyć od zewnątrz wodą lub mlekiem i wysmarować od zewnątrz i od wewnątrz masłem. Jaja rozbić jak na jajecznicę (omlet), dodać utarty ser, sól, pieprz oraz mieloną ostrą paprykę i starannie wymieszać. Masę serowo-jajeczną nałożyć do wydrążonych bułeczek i zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać natką.
Bułeczki zapiekane z gulaszem, cztery zwykłe okrągłe bułeczki, jeden /cztery szkl. wody (mleka), trzy łyżki masła (margaryny), jedenpięć dag chudego mięsa (cielęciny, wołowiny, wieprzowiny), jeden łyżka oleju, jeden średnia cebula, sól, pieprz, przyprawy ziołowe (szałwia, tymianek, rozmaryn, kolendra, lebiodka, zależnie od upodobania), jeden ząbek czosnku, jeden łyżeczka mielonej ostrej papryki, jeden-jeden jeden/dwie łyżki śmietany, jeden większy plaster twardego sera
Ściąć wierzchy bułeczek, ostrożnie wydrążyć nie uszkadzając ścianek. Bułeczki zwilżyć od zewnątrz wodą lub mlekiem i wysmarować od zewnątrz i od wewnątrz częścią masła. Mięso drobno posiekać, obsmażyć na oleju i przełożyć z patelni do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, zalać jeden /dwie szklanki wrzącej wody i po zagotowaniu dodać do rondla z mięsem. Osolić, dodać pieprz, przyprawy ziołowe, rozgnieciony ząbek czosnku oraz resztę masła. Dusić na wolnym ogniu do miękkości, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodać mieloną ostrą paprykę. Całość dokładnie wymieszać i zaciągnąć śmietaną. Gorący gulasz nałożyć do wydrążonych bułeczek, przykryć plasterkiem sera średniej grubości i takiej wielkości, aby się zmieścił wewnątrz bułki. Zapiec w piekarniku aż do stopienia się sera.