TORT RYŻOWY

0
440
Rate this post

Składniki:

Ciasto:
15 dag mąki
10 dag masła
1 torebka cukru waniliowego
Szczypta soli
Masa ryżowa:
30 dag ryżu
10 dag cukru
1,5 litra mleka
Laska wanilii
40 dag miąższu z dyni
Szczypta soli
Galaretka:
30 dag marmolady pomarańczowej
5 łyżeczek żelatyny
Niepełna szklanka soku pomarańczowego
Dekoracja:
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
1 łyżka ziaren dyni

Wykonanie:

Zagnieść mąkę z masłem, cukrem i solą. Uformować kulę i schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy i piec 10 minut.
Mleko z cukrem zagotować, dodać laskę wanilii, wsypać ryż i gotować 15 minut, dodać drobno pokrojoną dynię i gotować kolejne 15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn). Laskę wanilii wyjąć i wyskrobać rdzeń, dodać z powrotem do ryżu. Masę ostudzić i wyłożyć na spód tortownicy, schłodzić przez 3 godziny.
Marmoladę zagotować z sokiem, przetrzeć przez sitko, dodać rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody żelatynę i wymieszać. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wyłożyć na wierzch tortu i wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem i szprycką udekorować tort. Na końcu posypać pestkami dyni.