TORT GRUSZKOWY

0
591
5/5 - (1 vote)

Składniki:

10 dag gorzkiej czekolady
3 jajka
? szklanki cukru
? szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki żelatyny
2 puszki gruszek w syropie
2 szklanki śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa czekoladowa, ewentualnie ozdoby cukiernicze

Wykonanie:

Ubić jajka z cukrem, połączyć ze zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąką i startą czekoladą. Delikatnie wszystko wymieszać i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Gruszki zmiksować z syropem. śmietanę ubić i połączyć z musem gruszkowym i żelatyną.
Placki przełożyć kremem, posmarować wierzch i boki tortu, udekorować rozpuszczoną i ostudzoną polewą i ewentualnie ozdobami cukierniczymi.

Źródło: https://bochen-chleba.pl/czy-masz-jakies-wskazowki-dotyczace-parzenia-herbaty/