Cytrynówka jest nalewką powstałą na bazie cytryn, cukru i alkoholu. Niektórzy aby poprawić jej prozdrowotne właściwości dodają do niej także miód. Nabiera dzięki temu unikatowego bursztynowego koloru i dużej łagodności w smaku. To, jak mocny trunek chcemy przygotować zależy tylko od naszego podniebienia i gustu. Możemy dowolnie wpływać na to, jak dużo alkoholu użyjemy. Warto jednak pamiętać, że zbyt mocne trunki nie służą zbyt dobrze integracji na świątecznych imprezach, zwłaszcza tych w gronie rodziny.
Przygotowując nalewkę należy także zwrócić uwagę, żeby do samej nalewki nie dodawać białej części cytryny. Jedynie żółtą skórkę i miąższ owoców – biała błona nada nalewce gorzkiego posmaku, a tego byśmy nie chcieli.
Źródło: https://kl-ostoja.pl/park-narodowy-kauhaneva-pohjankangas.html