Cukinia z patelni
Cztery małe cukinie, sól, pieprz, dwie łyżki mąki, jeden jajo, tarta bułka, olej do smażenia. Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, obciąć końce i odrzucić je nie obierać. Pokrajać na plasterki grubości trzy-cztery mm. Osolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące, rozbitym jaju i tartej bułce. Smażyć na dość gorącym oleju.
Zapiekana cukinia, cztery małe cukinie, cztery łyżki oleju, masło do posmarowania naczynia, trzy pomidory, jeden ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, jeden szkl. miękiszu namoczonej bułki, sól, pieprz, jeden0 dag twardego sera
Cukinie umyć, zblanszować pięć-sześć minut w osolonym wrzątku, nie obierać. Przepołowić wzdłuż, wydrążyć, usmażyć na patelni w dwie łyżkach oleju i przełożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Na patelnię dodać nieco oleju i przesmażyć w nim obrane ze skórki pomidory, rozgniatając w trakcie smażenia. Dodać posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Posolić i popieprzyć, odparować nadmiar wody.
Połówki cukini posypać małą ilością utartego sera, przykryć nadzieniem i obficie posypać serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. dwiepięć minut.