Składniki:
Ciasto:
17,5 dag maki
5 dag mąki ziemniaczanej
17,5 dag cukru kryształu
100 ml mleka
4 jaja
100 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
Krem:
Pół litra mleka
Paczka budyniu czekoladowego
3 łyżki cukru
25 dag masła
5 dag cukru pudru
4 łyżki cynamonu
Dekoracja:
25 dag konfitury wiśniowej
5 dag wiórków czekoladowych
Wykonanie:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do żółtek i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na pianę białkami.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowaną masę. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Do proszku budyniowego dodać cynamon, rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z 3 łyżkami cukru i wlać proszek budyniowy z cynamonem. Wystudzić budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać budyń cały czas ucierając.
Ciasto przekroić na trzy krążki. Na spodni nałożyć konfitury wiśniowe, a na pozostałe krem (zostawić trochę do ozdoby). Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło: https://www.gryfabularne.pl/czy-sa-jakies-nadchodzace-wydarzenia-zwiazane-z-grami-w-polsce.html