Jak dobrać wino do potrawy
Picie wina do dań obiadowych i kolacji to piękna tradycja, która przywędrowała do Polski z Europy Zachodniej. Aby dobrać we właściwy sposób wino do posiłku należy kierować się prostą zasadą: do lekkich dań, sałatek, białego mięsa, ryb podajemy białe wino. Do dań z czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina) pijemy wino czerwone.
Im cięższe danie, tym mocniejsze, bardziej aromatyczne powinno być wino.
Wino portugalskie półwytrawne można podawać w postaci aperitifu. Jest lekkie, przyjemne w smaku i świetnie skomponuje się z deserami: zarówno ciastami jak i lekkimi wytrawnymi przekąskami. Sprawdzi się także do posiłków wegetariańskich.
Wino podkreśla charakter posiłku, sprawia, że kubki smakowe otwierają się na określone smaki i potrawa wydaje się być smaczniejsza. Dzięki dodaniu wina do sosów, można zmienić zupełnie smak całej potrawy. Wino bowiem ma zastosowanie także w samej kuchni, jako składnik wielu wybornych w smaku dań.
Na południu Europy kultura picia wina jest tak powszechna, że nikogo nie dziwi wypijanie lampki wina do obiadu a następnie wsiadanie za kierownicę, czy wracanie do biura, do pracy. Wino nie jest tam traktowane jak alkohol. W dużej mierze wynika to z tego, że rzeczywiście ludzie wypijają niewielkie ilości tego trunku do obiadu, nie upijają się nim.