Kuchnia francuska jest wykwintna i elegancka, wysublimowana. To także poste i świeże smaki w kuchni regionalnej. Znane kulinaria tej kuchni to: bagietki, zupa cebulowa, żabie udka, ślimaki w różnych postaciach, confit z kaczki, wspaniałe desery. To dzięki tej kuchni poznaliśmy omlety, buliony, suflety, majonezy, sos vinaigrette, sos beszamelowy. Bardzo dobre położenie geograficzne zapewnia dostęp do różnych produktów, bliskość morza zapewnia świeże ryby i owoce morza, hodowla kóz, owiec wiąże się ze zdrowym mięsem i serami, winnice dostarczają winorośli. Kuchnia francuska jest właśnie znana z wykwintnych win o wieloletniej tradycji, różnorodności serów, które przyciągają prawdziwych smakoszów. Uprawia się tu też różnorodne warzywa. Hodowle i uprawy uzależnione są od regionu kraju, w którym panują zróżnicowane warunki klimatyczne. Na północy kraju spotyka się różnorodne rodzaje wędlin, charakterystycznych tylko dla tego regionu. W centrum kraju mieści się Paryż- stolica kraju i miejsce wysublimowanej kuchni, wielu ekskluzywnych restauracji.