Kuchnia meksykańska

0
555
5/5 - (1 vote)

Kuchnia meksykańska kojarzy się z ostrymi smakami. Składniki występujące w wielu potrawach tego kraju to chili, pomidory, kukurydza, fasola, w gorącym słońcu dojrzewają różnorodne warzywa. Burrito de machaca to znane, popularne danie-placek pszenny z dodatkiem wołowiny. Tortille przygotowuje się z kukurydzy lub mąki pszennej, nadziewane mięsem i fasolą. Dania północnego Meksyku są poste i sycące, zazwyczaj jednogarnkowe. W Meksyku do dań często dodaje się fasole, wyróżnia się tam  dwadzieścia odmian tego produktu. Kulinaria Meksyku nie mogą obejść się bez chili, które jest bardzo popularną przyprawą, występująca również w wielu odmianach. Sosy do dań są oczywiście ostre np. ostra salsa, nachos, guacamole. Kuchnia meksykańska jest bardzo różnorodna, wynika to z mieszanki kulturowej. Łączy w sobie elementy kuchni europejskiej, prekolumbijskiej i hiszpańskiej.Daniom smaku i aromatu dodają przyprawy i mieszanki ziół. Popularnym trunkiem jest tequila sporządzona z soku z agawy. Popularne są tu też egzotyczne owoce dodawane do dań i sałatek.

Źródło: https://przemowieniaslubne.pl/ile-sie-czeka-na-pierscionek-zareczynowy-i-co-wplywa-na-czas-oczekiwania