Składniki:
1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 4 żółtka
3. 5 dag drożdży
4. 1 szklanka mleka
5. 10 dag masła
6. 15 dag cukru
7. Cukier waniliowy
8. Skórka otarta z cytryny
9. 1 kilogram śliwek węgierek
10. Tłuszcz i tarta bułka do formy
11. Sól
12. Cukier puder
13. Wiórki kokosowe
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże w dużej misce i wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Cukier utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę i utarte żółtka, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Zagnieść ciasto a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Zagnieść jeszcze raz wszystko razem. Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i rozwałkować, na wałku przenieść do blaszki, na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić, aby znowu wyrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem na około 50 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.