Wyciskanie soku z cytryny – Bytów

0
428
Rate this post

W ogrodzie mojej babci jest wiele drzew owocowych. Dominują tu jabłonie. Ich owoce mają niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Pamiętam, że będąc dzieckiem, zawsze biegłam do ogrodu, zrywałam największe jabłko i delektowałam się nim. Podczas takiej wizyty potrafiłam zjeść naprawdę wiele jabłek co nieraz kończyło się bólem brzucha. Teraz nadal to robię, chociaż już z większym umiarem. W tym roku postanowiłam przygotować przetwory z jabłek. Babcia bardzo się z tego ucieszyła i nawet dała mi kilka ciekawych przepisów. Oczywiście wszystkie wypróbowałam. Efekty poznam w zimie. Postanowiłam między innymi przygotować soki na zimę. Przez kilka dni wyciskanie soków stało się zajęciem dla całej mojej rodziny. Wszystko lepiło się od soku. Ale jeśli chce się w zimie mieć własne witaminy to z pewnością warto się poświęcić i to zrobić. Z tą myślą wyciskałam kolejny litr soku. Wszystko wlewałyśmy do eleganckich butelek, później pasteryzowałyśmy i oklejałyśmy naklejkami z datą produkcji. Mam nadzieję, że tak przygotowane soki nie zepsują się nam i doczekają zimowych dni.