Bułeczki z parówkami
Cztery zwykłe okrągłe bułeczki, jeden/cztery szkl. wody (mleka), trzy łyżki masła (margaryny), cztery parówki (lub dwie serdelki bądź odpowiednia ilość kiełbasy parówkowej) sos: jeden łyżka bardzo drobno pokrajanego surowego boczku, jeden średnia cebula, jeden ząbek czosnku, szczypta suszonej lebiodki, jeden czubata łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, jeden łyżeczka mielonej słodkiej papryki posiekany koperek
Ściąć wierzchy bułeczek, ostrożnie wydrążyć nie uszkadzając ścianek. Bułeczki zwilżyć od zewnątrz wodą lub mlekiem i wysmarować od zewnątrz i od wewnątrz częścią masła. Parówki (serdelki, parówkową kiełbasę) dobrze zagrzać we wrzącej wodzie i ściągnąć osłonki. Parówki pokrajać w cienkie plasterki (serdelki lub parówkową w drobną kostkę). Sporządzić sos. Boczek lekko zrumienić na maśle. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmażyć aż do jej zeszklenia. Dodać rozgnieciony czosnek, lebiodkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Nie przerywając mieszania doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką i krótko dusić na wolnym ogniu, dodając ew. nieco wrzącej wody aż do uzyskania sosu o dość gęstej konsystencji. Sos połączyć z parówkami (serdelkami, parówkową), wymieszać. Gorące nałożyć do bułeczek. Zapiec krótko w piekarniku, aby bułeczki nabrały chrupkości, nadmiernie przy tym nie twardniejąc. Przed podaniem posypać koperkiem.
Bułeczki z cielęcą wątrobą, cztery zwykłe okrągłe bułeczki, jeden /cztery szkl. wody (mleka), dwie łyżki masła, dwiepięć-trzy0 dag wątroby cielęcej, jeden mała cebula, jeden mały ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy (oleju), trzy liście świeżej szałwii (lub jeden/dwie łyżeczki suszonej szałwii), jeden łyżeczka soli, jeden/cztery szkl. wytrawnego białego wina
Ściąć wierzchy bułeczek, ostrożnie wydrążyć nie uszkadzając ścianek. Bułeczki zwilżyć od zewnątrz wodą lub mlekiem i wysmarować od zewnątrz i od wewnątrz masłem. Wątrobę pokrajać w krótkie paseczki grubości trzy/cztery cm. Cebulę posiekać, czosnek rozgnieść. Przyrządzić wątrobę cielęcą p- wenecku według przepisu na s. sześćpięć. Nałożyć do wydrążonych buK- ‚ek. Zapiec krótko w piekarniku, aby bułeczki nabrały chrupkości, .admiernie przy tym nie twardniejąc.