TORT MIGDAŁOWY

0
499
5/5 - (1 vote)

Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
20 dag mąki pszennej
80 ml mleka
5 dag masła
1 żółtko
3 dag cukru
Szczypta soli
Masa migdałowa:
10 dag masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
5 dag śmietany kremówki
10 dag płatków migdałowych
Masa kremowa:
350 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku
150 ml ajerkoniaku
2 łyżki cukru
Laska wanilii (rdzeń)
5 dag cukru pudru
20 dag masła
25 dag mrożonych owoców (jagodowych)
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać cukier, masło, mąkę, żółtko, sól i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na oprószoną mąką tortownicę i rozwałkować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Podgrzać wszystkie składniki masy migdałowej i gotować na małym płomieniu ciągle mieszając około 15 minut. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec ciasto około pół godziny.
Z podanych składników (mleko, cukier i proszek budyniowy) ugotować budyń. Do budyniu dodać rdzeń wanilii i ajerkoniak, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce ciepły budyń ciągle ucierając.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Na pierwszym rozłożyć masę budyniową i rozmrożone, odsączone owoce, przykryć drugim krążkiem z masa migdałową na wierzch. Schłodzić.

Źródło: https://www.fitness-station.pl/wskazowki-dotyczace-wyboru-drzwi-zewnetrznych-i-wewnetrznych