Na większości kontynentu azjatyckiego, szczególnie we wschodniej części, możemy napotkać szczególne kuchnie, charakterystyczne dla poszczególnych krajów bądź regionów. Jednym z takich regionów jest Sajgon. Sajgon smaki Azji. Charakterystyką kuchni, występującej w tamtejszych rejonach, jest między innymi to, że jest dość wyrazista, jej głównym składnikiem jest ryż, sos sojowy i sos rybny. Poza tym częstym odczuciem, towarzyszącym skosztowaniu tych potraw jest palenie języka, gdyż często dodawane są pieprz, wasabi lub ostra papryka. Niewątpliwie nie jest to kuchnia dla wszystkich, a w szczególności dla ludzi pochodzących z krajów Europejskich. Jest to bardzo egzotyczne doznanie. Ważną kwestią, wartą poruszenia jest to, że kuchnia azjatycka może przy częstym spożyciu przyprawić nas o bóle brzucha, a w ostateczności nawet o wrzody żołądka, ze względu na jej specyfikę. Jednak w umiarkowanych ilościach może okazać się idealnym pomysłem na obiad na mieście, albo jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Smacznego!