Jak wybrać francuskie wino?
Francuzi od wieków doskonalą swoje umiejętności w produkcji wina. Dziś w kraju jest około 150 000 winnic, a roczna produkcja wina wynosi 1,5 miliarda galonów. Francja zajmuje drugie miejsce, ustępując jedynie Włochom, i pozostaje jednym ze światowych liderów w tej branży. Francuska klasyfikacja wina opiera się na systemie standardów, które zostały wprowadzone w kraju, a teraz są używane na całym świecie. Zgodnie z tym systemem, wina stołowe są najprostsze. Często są one wytwarzane poprzez mieszanie jagód z różnych zbiorów i różnych regionów/krajów, ale cena takich alkoholi jest niska w porównaniu z innymi kategoriami. Przy okazji, patrząc na francuskie kategorie win nie można nie zauważyć, że nazwy alkoholi nie są oparte na rodzaju jagód, ale na regionie pochodzenia. Ponadto, napój wyprodukowany z tych samych winogron, uprawianych w różnych regionach, może mieć inny smak.
Drogie wina francuskie
Najlepsze wina Francji produkowane są w regionie winiarskim Bordeaux w południowo-zachodniej części kraju. Większość win jest wytrawna i ma głęboki czerwony kolor. Bordeaux ma reputację jednego z największych regionów winiarskich na świecie (jego powierzchnia wynosi 120 tys. hektarów). Jego wina z roku na rok zdobywają platynowe nagrody w prestiżowym konkursie World Wine Awards.
Źródło: https://www.tridentina.pl/jakie-sa-przyklady-pokojowego-wspolistnienia-roznych-religii