Wino argentyńskie

0
532
5/5 - (1 vote)

Wino argentyńskie do obiadu. Ale jakiego?

Zima, chłód, mróz. Ten czas często skłania nas do powrotu do przeszłości. Nie całkiem dalekiej bo do lata. A jak lato to morze, zachód słońca, ciepły powiew wiatru i wino…
Wino i kolacja na plaży to idealne połączenie. Idealnym wyborem na tego rodzaju okazję jest czerwone, wytrawne, wino argentyńskie.
To wino argentyńskie może być także białe, zależy od indywidualnych preferencji degustującego.
Argentyńskie wina mają Intensywny aromat cytrusów i dojrzałych brzoskwiń, z delikatnymi nutami świeżych ziół i jaśminu. Są lekkie i świeże na podniebieniu, a jednocześnie lekko kwaskowate.
To sprawia, że nadają się praktycznie do każdego rodzaju dań, podanych na ciepło. Najlepiej jednak komponuje się ze wszystkimi daniami sporządzonymi na bazie ryb oraz owoców morza.
Do najpopularniejszych szczepów należą Malbec, Pedro Ximenez, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. W niektórych regionach Argentyny można także spotkać odmiany Chardonnay, Chenin Blanc.
Poza doskonałym, nietuzinkowym smakiem, wina argentyńskie w większości przypadków, mają bardzo atrakcyjną. Przełamują tym samym powszechnie krążący mit, że dobre wina muszą kosztować krocie.
Próbowaliście już win argentyńskich? Macie swoje ulubione? Jeśli do tej pory jeszcze nie sięgnęliście po wino argentyńskie – szczerze polecam, bo warto!

Źródło: https://www.perfumellablog.pl/2023/12/jak-wykonac-poprawnie-demakijaz-i-dlaczego-prawdopodobnie-robisz-to-zle.html