Wino nowozelandzkie

0
436
Rate this post

Wino z Nowej Zelandii

Gdy wybieramy wina, sięgamy zazwyczaj po znane nam marki z państw, których jesteśmy pewni. Nie zawsze jest to jednak dobra strategia. Jak możemy odkrywać nowe, wspaniałe smaki, gdy trzymamy się wyłącznie znanych nam etykietek? Oczywiście, zawsze istnieje szansa, że możemy się sparzyć, ale możemy również znaleźć prawdziwy skarb.
Choć historia winiarni w Nowej Zelandii sięga XIX w., z powodu restrykcyjnych przepisów komercyjna sprzedaż wina z tego kraju nie rozpowszechniła się aż do lat 90. uprzedniego wieku. Jest to wielka strata, gdyż panujący tam wyspiarski klimat sprawia, że wino nowozelandzkie ma wyjątkowy smak.
Najszerzej znanym i docenianym winem z Nowej Zelandii jest Sauvignon Blanc. Powstaje ono ze szczepu, który możemy znaleźć głównie w regionie Marlborough. Jest to wino białe o przyjemnym, owocowym smaku. Równie warte uwagi są trunki powstałe z rosnących na wyspach odmian Chardonnay. Winogrona te są idealne do produkcji win musujących.
Choć Nowa Zelandia zasłynęła z win białych, produkowane tam wina czerwone są równie popularne. Słynne jest Point Noir, które przyjmuje różne oblicza w zależności od regionu produkcji. Wino wytworzone z tego szczepu przyjmie inne walory smakowe w zależności czy pochodzi z regionu Nelson, Marlborough czy Central Otago.