Składniki:
Na biszkopt:
1. 4 jajka
2. 4 łyżki pszennej mąki tortowej
3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 1 łyżka kakao
5. 1 łyżeczka proszku dopieczenia
6. 4 łyżki cukru
Na masę:
1. 1,5 kilograma jabłek
2. 2 opakowania galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
1. Pół litra śmietany kremówki
2. 25 dag czekoladowych ciastek
3. 2 łyżeczki cukru waniliowego
4. 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek; białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kolejno żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewając przez sitko dodawać do masy jajecznej delikatnie łącząc wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na około 10 ? 15 minut.
Przygotować masę: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części; włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru i chwilę poddusić. Gdy jabłka stracą swoją pierwotną twardość (zdjąć z ognia), wsypać do nich dwie galaretki i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym a następnie dodać żelatynę, wymieszać.
Na upieczonym biszkopcie (ostudzonym) rozsmarować masę jabłkową, na niej ułożyć ciastka czekoladowe i przykryć masą śmietanową.