TORT ŚWIĄTECZNY

0
538
5/5 - (1 vote)

SKŁADNIKI:

5 jajek
30 dag mąki
30 dag masła
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag gorzkiej czekolady
15 dag mielonych orzechów laskowych
Zapach rumowy
Skórka starta z pomarańczy
Do dekoracji:
10 dag konfitur z moreli
10 dag cukru grysikowego
4 dag polewy czekoladowej
10 dag mielonych migdałów
Aromat migdałowy
3 dag cukru pudru

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.
Rozpuścić czekoladę w wodnej kąpieli i po przestudzeniu połączyć z masą jajeczną. Do masy dołożyć orzechy, skórkę pomarańczową,aromat, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i upiec.
Ciasto ostudzić i przekroić. Posmarować połową konfitur utartych na gładką masę, a resztę konfitur rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu.
Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Połową polewy polać ciasto i poczekać aż zastygnie. Boki tortu obsypać kakao i nożem piłką uformować dekoracyjne fale. Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy i poczekać aż zastygnie. Za pomocą łopatki formować cienkie czekoladowe wałeczki. Udekorować nimi wierzch tortu.
Z cukru i ? szklanki wody ugotować syrop, wymieszać z migdałami i aromatem, wystudzić i z masy zrobić ozdoby. Udekorować tort.

Źródło: https://www.instalacjepoznan.pl/jak-znalezc-profesjonalnego-hydraulika-w-krakowie-bronowicach