TORT MAKOWY

0
434
Rate this post

Składniki:

2 puszki brzoskwiń
15 dag zmielonego maku
30 dag śmietany kremówki
4 jajka
25 dag cukru
? szklanki mąki
2 szklanki mleka
5 łyżek maki ziemniaczanej
3 łyżki konfitury morelowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z czterema łyżkami ciepłej wody i 15 dag cukru. Do piany powoli dodać żółtka i wymieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto wyrównując powierzchnię. Piec pół godziny w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.
Mleko zagotować z reszta cukru, wsypać mak i wymieszać, gotować aż mak będzie miękki i przestudzić.
Ze środka biszkoptu wydrążyć ciasto (zostawić 2 centymetrowy brzeg), pokruszyć.
Brzoskwinie osączyć na sicie, połowę pokroić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z makiem i pokruszonym ciastem. Połówki owoców ułożyć w wydrążonym biszkopcie i rozsmarować na nich masę makową. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone i zalać rozgrzaną i przestudzoną konfiturą.