TORT ANANASOWY

0
296
Rate this post

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki
Szczypta soli
Masa:
Laska wanilii
6 żółtek
Pół torebki cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wiśniówki
Puszka ananasa w plastrach
Kandyzowane wiśnie
150 ml mleka

Wykonanie:
Masło pokroić drobno, mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i zagnieść ciasto, dodać wodę i sól, jeszcze raz zagnieść i uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, posypać stolnicę mąką i rozwałkować, a następnie przełożyć do natłuszczonej tortownicy i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220
Stopni.
Odlać dwie łyżki mleka, resztę zagotować dodając laskę wanilii. Wanilię wyjąć, w odłożonym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować 5 minut.
Żółtka i cukier zmiksować na puszysty krem w kąpieli wodnej ( nie dopuścić do zagotowania!). Po ochłodzeniu dodać wiśniówkę.Zmieszać masę żółtkową z mleczną i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Na wierzchu ułożyć ananasy, udekorować wiśniami i jeszcze raz podpiec 10 minut.