Spośród wielu przepisów na śniadanie można się skupić przede wszystkim na kilku bardzo inspirujących kuchniach. Można w tym celu porównać kuchnię francuską oraz kuchnię angielską. We Francji jada się bardzo lekkie śniadania. Przede wszystkim składają się na nie: wspaniale wypieczone, aromatyczne croissanty, które podawane są głównie z powidłami lub dżemem. Do tego typu pieczywa, ponieważ podawane są także rogale i świeże maślane bułeczki, podaje się aromatyczną kawę, świeżo parzoną a dla dzieci kakao. Takie śniadanko to istny raj dla dietetyków, którzy lubią zjeść smacznie, ale też zdrowo. Anglicy jedzą znacznie bardziej syte śniadania. Przede wszystkim składają się one ze smażonych plastrów boczku, sadzonych jaj, mogą być także gotowane na twardo lub miękko, do tego podawane są tosty lub grzanki z masłem. Na pewno brzmi to smacznie, ale zdecydowanie za dużo w tym kalorii. Co jest dobre u angielskiej tradycji na śniadanie to, że pija się tam soki. Jest to bardzo dobry pomysł, szczególnie, jeżeli chodzi o te świeżo wyciskane soki.