Pierogi to nasza narodowa potrawa, którą wszyscy uwielbiamy, i każdy z nas ma własny patent na farsze do nich.
O ile w kwestii ciasta na pierogi receptury kucharzy nie różnią się tak bardzo między sobą, o tyle w sprawie farszu każdy z nich ma wiele do powiedzenia. A zatem, ciasto na pierogi składa się z mąki pszennej, jajka, wody i soli zmieszanych w odpowiednich proporcjach i dokładnie zagniecionych. Ciasto ma być elastyczne i nie za grube, bowiem w pierogach najważniejszą rolę odgrywa farsz. Standardowy farsz polski to ziemniaki i twaróg. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z przeciśniętym przez praskę twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem, w ten sposób otrzymujemy pierogi z serem. Są jeszcze nasze ukochane pierogi ruskie, w których oprócz sera i ziemniaków mamy jeszcze dużą ilość pieprzu, zeszklonej cebulki oraz świeżego koperku. Doskonałym farszem jest też farsz z kapusty i grzybów. Kiszoną kapustę należy przepuścić przez praskę razem z podsmażonymi pieczarkami lub namoczonymi suszonymi grzybami leśnymi. Całość podsmażamy na patelni z solą i pieprzem i po wystygnięciu faszerujemy tym pierogi. Niektóre osoby uwielbiają pierogi z mięsem, do których wykorzystuje się gotowaną wieprzowinę. Warto pokusić się też o zrobienie pierogów z soczewicą – to roślina strączkowa zawierająca dużą ilośc białka, po doprawieniu solą i pieprzem i odpowiednim ugotowaniu daje nam pyszny, zdrowy i sycący farsz. Wszystkie dzieci kochają natomiast pierogi owocowe. Wewnątrz nich będzie farsz z leśnych jagód posypanych nieco cukrem, truskawek z cukrem czy drylowanych wiśni z cukrem. Takie pierogi po ugotowaniu serwuje się z dużą ilością kwaśnej śmietany, i chyna nie ma dziecka, które by nie uwielbiało tej potrawy.