Owoce z puszki najczęściej wykorzystujemy jako dekorację do różnych ciast.
W puszkach zamknięte są najczęściej owoce egzotyczne – ananasy, brzoskwinie, mango, liczi, czy inne. Są one szczelnie zamykane z dodatkiem lekko osłodzonej wody. Woda ta konserwuje owoc i nieco go dosładza. Sok owocowy powstały ze świeżych owoców, miesza się z tą osłodzoną wodą i utrzymuje owoc w odpowiedniej postaci. Takie owoce z puszki są niezwykle smaczne – smakują niczym świeży owoc, utrzymują swoją barwę, smak i zapach, są miękkie i słodkie, w przeciwieństwie do niektórych kwaśnych owoców. Dlatego bardzo chętnie wykorzystujemy te owoce do różnych celów kulinarnych. Owoce z puszki przeważnie wykorzystujemy do domowych ciast, do ich dekoracji, czy do wzbogacenia galaretki, którą polewamy sernik. Po prostu owoce te są dużo bardziej miękkie niż te świeże, a poza tym dostępne przez cały rok, dlatego wygodniej jest je nam stosować do ciast, deserów i lodów. A co z sokiem z takich puszek? Zazwyczaj go wylewamy, a zupełnie niepotrzebnie. Wykorzystanie soku z puszkowanych owoców jest bardzo proste. Możemy na przykład rozcieńczać go wodą i popijać, choć zawiera sporą ilość cukru. Sok taki można wykorzystać na przykład do lekkich dressingów – po połączeniu z olejem i ziołami otrzymujemy lekki, słodki dressing do sałaty. Często wykorzystuje się ten sok w przygotowywaniu galaretek – oprócz świeżej wody, dolewa się do galaretki o smaku np. pomarańczowym, sok z pomarańczy w puszce. Dzięki temu galaretka zyskuje na smaku i na jakości. Możemy też używać takiego soku do nasączania biszkoptu w cieście owocowym lub torcie. Doskonałym sposobem na zachowanie soczystości i kruchości pieczonego w brytfannie mięsa jest podlewanie go takim sokiem, dzięki czemu zyskuje też delikatny, lekko owocowy smak!