TORT BRZOSKWINIOWY

0
509
5/5 - (1 vote)

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maki tortowej
Masa:
2 puszki brzoskwiń
5 łyżek cukru
7 łyżeczek żelatyny
1 szklanka soku jabłkowego
1 galaretka brzoskwiniowa
3 szklanki śmietanki kremówki
1,5 szklanki jogurtu
Polewa czekoladowa
Płatki migdałowe

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać, przesiać przez sito do masy jajecznej mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec na złoty kolor.
Śmietankę kremową ubić z cukrem, odłożyć 1 szklankę, a resztę wymieszać dokładnie, ale delikatnie z jogurtem. Brzoskwinie zmiksować (odłożyć 8 polówek do dekoracji). Żelatynę rozpuścić w gorącym soku jabłkowym. 1/3 Wlać do musu brzoskwiniowego a resztę do masy śmietanowej. Obie masy wyłożyć na wystudzony biszkopt, lekko wymieszać, aby powstały fale. Na masach ułożyć połówki brzoskwiń, a na owoce wylać rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu i lekko tężejącą galaretkę. Schłodzić około 5 godzin i udekorować płatkami migdałowymi (uprażonymi), resztą śmietany i polewą czekoladową.

Źródło: https://matkawberku.pl/jak-moge-minimalizowac-swoj-slad-ekologiczny-podczas-podrozy