TORT NA ZIMNO

0
419
Rate this post

Składniki:

2 opakowania okrągłych biszkoptów
Pół kilograma mielonego twarogu
40 dag jogurtu naturalnego
4 żółtka
20 dag cukru
Cukier waniliowy
? szklanki mrożonych wiśni lub konfitury
3 łyżki żelatyny
Galaretka owocowa

Wykonanie:

Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody a gdy napęczniej podgrzać, aby się rozpuściła. Ostudzić.
Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Twaróg zmiksować z jogurtem i połączyć z masą żółtkową. Połowę masy twarogowej zmiksować z wiśniami, do każdej części masy twarogowej dodać po połowie żelatyny i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć masę jasną, na nią masę wiśniową i biszkopty. Wszystko zalać galaretką i udekorować. Schłodzić.