TORT CZEKOLADOWY

0
436
Rate this post

Składniki:

25 dag gorzkiej czekolady
75 dag śmietany kremówki
6 żółtek
30 sztuk prostokątnych herbatników
6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Czekoladę połamać, przełożyć do miski, miskę włożyć do odpowiedniej wielkości garnka z wodą, garnek umieścić na ogniu i podgrzewać ciągle mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.
50 dag śmietany ubić i wstawić do schłodzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do czekolady dodać masę żółtkową i wymieszać, a następnie dodawać porcjami bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Długą, wąską blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć cześć masy na około 1 centymetr grubości. Na masę poukładać herbatniki i przykryć masą (1 cm), wyłożyć herbatniki i tak do wyczerpania masy i ciastek (ostatnia warstwa to herbatniki).
Wstawić d lodówki na kilka godzin (minimum 3 godziny). Po schłodzeniu wyjąć tort delikatnie z formy i zdjąć papier.
Pozostałą części śmietany ubić, część przełożyć do szprycy, resztę rozsmarować na cieście i jego bokach, śmietaną ze szprycy zrobić ozdobne szlaczki. Kroić nożem zamaczanym w gorącej wodzie.