TORT MOCCA

0
426
5/5 - (1 vote)

Składniki:

Biszkopt:
15 dag cukru
10 dag mąki tortowej
10 dag maki ziemniaczanej
3 jajka
3 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
75 dag śmietany kremówki
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
2 łyżki konfitury morelowej
1 łyżka likieru pomarańczowego lub rumu
5 dag polewy z gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Ubić całe jajka z 3 łyżkami gorącej wody około 1 minutę, dodać cukier i dalej ubijać. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i porcjami przesiewać przez sitko do masy jajecznej cały czas mieszając. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i upiec biszkopt na złoty kolor (około 25 minut). Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Rozpuścić kawę w 150 ml zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić z zagęstnikiem, dodać kawę i delikatnie wymieszać.
Jeden krążek biszkoptu nasączyć likierem lub rumem i posmarować konfiturą a następnie posmarować 2/3 porcji kremu śmietanowego, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć. Wierzch posmarować resztą kremu. Na powierzchni kremu zrobić łyżką wgłębienia i wstawić do schłodzenia na około 1,5 godziny. Z rozpuszczonej polewy wylać na pergaminie różne wzorki i poczekać aż stwardnieje. Zdjąć delikatnie czekoladowe motywy i poukładać we wgłębieniach na torcie. Całość posypać (przez sitko)kakao.

Źródło: https://okdieta.pl/dieta-na-tradzik-rozowaty-co-jesc-a-czego-unikac