Biszkopt:
8jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki tortowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 żółtka
1,5 kostki masła
2/3 szklanki cukru pudru
Pół słoika powideł
Dwie laski wanilii (rdzeń)
6 łyżek soku z winogron
Wykonanie:
Oddzielić białka id żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy żółtkowej przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec na złoty kolor. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Masę wymieszać z rdzeniem wanilii. Blaty biszkoptowe skropić sokiem z winogron.
Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim krążkiem, na którym rozsmarować połowę kremu, przykryć ostatnim krążkiem i lekko docisnąć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu i obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować według uznania.