Cykoria z szynką

0
451
Rate this post

Cykoria z szynką

Cztery średnie cykorie (lub osiem małych), jeden0 dag twardego sera, ok. jeden szkl. beszamelu, cztery plastry szynki, masło do posmarowania naczynia, sól, pieprz, dwie łyżki masła

Cykorie umyć, zblanszować i gotować ok. dwie0 minut w osolonym wrzątku. Ser utrzeć. Do gęstego beszamelu (przepis na s. 9sześć) dodać część utartego sera. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Osolić i doprawić pieprzem. Zalać beszamelem. Posypać resztą utartego sera i wiórkami masła. Piec w gorącym piekarniku ok. jeden0 minut.

Pory pod beszamelem, jeden kg porów, jeden listek laurowy, dwie-trzy ziarnka ziela angielskiego, masło do posmarowania naczynia, sól, pieprz, ok. dwie szkl. beszamelu, jeden0 dag twardego sera

Pory oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z przyprawami, nie dopuszczając do ich rozgotowania. Ostudzić i osączyć. Przenieść do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Osolić i doprawić pieprzem. Zalać beszamelem (przepis na s. 9sześć) połączonym z utartym serem.